2010. november 27., szombat

Kinek mennyi kell?

Az életműködés energiát igényel. Ezt az energiát a szervezet az élelmiszerekben rejlő három alapvető tápanyagnak, a zsírnak, a szénhidrátnak (cukor) és a fehérjének az anyagcsere során lezajló elégetése révén szerzi be. (Az élelmiszerek egyéb összetevői, tehát a víz, a vitaminok, ásványi anyagok és az emészthetetlen rostok nem tartalmaznak energiát. Szerepük az anyagcsere szabályozásában nélkülözhetetlen.)E három tápanyag elégetése során felszabaduló hőt használja fel a szervezet közvetlenül hőenergiaként a 36,6 fokos testhőmérséklet fenntartására, alakítja át mozgási energiává, ami az izmokat, a szívet, a tüdőt, és elektromos energiává, ami az idegrendszert működteti. A tápanyagok elégetése során létrejövő hőmennyiség - energia - mértékegysége a kalória, illetve a joule. (Akik még emlékeznek rá a fizikából: 1 kilokalória az a hőmennyiség, amely 1 liter víz 1 fokkal való melegítéséhez szükséges; 1 kilojoule pedig az az energia, amellyel 1 kilogramm súlyt 1 másodperc alatt 1 méterrel elmozdítunk.)
Mindhárom tápanyag meghatározott energiamennyiséggel (kalória- illetve joule értékkel) rendelkezik. 1 gramm zsírból 9,3 kilokalória (38,94 kilojoule), 1 gramm fehérjéből 4,1 kilokalória (17,16 kilojoule) energia keletkezik a szervezetben. Az egyes élelmiszerek, ételek, italok valamely adagjának tápértéke, energiatartalma tehát attól függ, hogy a fenti három tápanyagból hány gramm van benne.
Ha a bejuttatott tápanyagok több energiát tartalmaznak, mint amennyit aznap elhasználunk, a szervezet a többletet elraktározza. És függetlenül attól, hogy a többlet zsírként, szénhidrátként vagy fehérjeként került be, a szervezet mindenképpen zsír formájában raktározza el - ez ugyanis a leggazdaságosabb tárolási lehetőség, hiszen mint fentebb írtam, egy gramm zsírban kétszer annyi energia (kalória) található, mint 1 gramm fehérjében, vagy szénhidrátban. Ezért lesz a túltáplált ember kövér - nem pedig izmos.
Ha viszont a bejuttatott kalóriamennyiség kevesebb, mint amennyire szüksége van, a szervezet a hiányt raktárából kénytelen pótolni, azaz saját zsírját kezdi elégetni - ennek következménye a fogyás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése