2010. november 27., szombat

Az egyéni energiaszükséglet összetevői és kiszámítása

1. Alapszükséglet

Az a kalóriamennyiség, amely a test nyugalmi állapotában, szobahőmérsékleten az élet fenntartásához szükséges; ez a mennyiség függ az egyén nemétől (nőké mintegy 10%-kal alacsonyabb, mint a férfiaké, ennek egyik oka, hogy a nők bőre az alatta lévő vastagabb zsírszövet miatt jobb hőszigetelő, kisebb tehát testük hővesztesége), függ a korától (az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken; legmagasabb a serdülőkorban, viszonylag magas a fiatal felnőtt korban; ha a 19-30 éves kor energiaigényét 100%-nak vesszük, 15 év múlva ennek csak kb. 90, újabb 15 év múlva pedig már csak kb. 80%-át igényli a szervezet; az elhízás egyik gyakori oka, hogy az emberek ezt figyelmen kívül hagyva, ugyanannyit esznek később is, mint fiatalabb éveikben), és természetesen függ a testsúlyától.

2. Munkaszükséglet

Ide tartozik minden izomtevékenység, beleértve a helyváltoztatást is; az ehhez szükséges energiamennyiség a végzett tevékenységtől (jellegétől, időtartamától, intenzitásától) és a tevékenységet végző testsúlyától függ.


3. Emésztési szükséglet

Az az energiamennyiség, ami az emésztés, a táplálék feldolgozása során elvész (az előző két szükséglet összegének mintegy 10%-a.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése