2010. november 27., szombat

A helyes táplálkozás szabályai

1. Ne fogyasszunk a naponta felhasználtnál több kalóriát tartalmazó táplálékot.

2. Megfelelő arányban fogyasszuk a tápanyagokat:

fehérjében fogyasszuk a napi energiaszükséglet legalább 12%-át, testsúlykilogrammonként legalább 1 grammot; a szükséglet egyharmadát állati (hal, hús, tej, tojás), kétharmadát növényi eredetű (bab, hüvelyesek, kenyér, krumpli, szója, rízs) termékkel elégítsük ki;

a zsírt kerüljük, napi energiaszükségletünknek legfeljebb 30%-át fedezzük vele, ezen belül is a növényi zsírokat (margarin, olaj) részesítsük előnyben; a napi zsírfelvétel ne haladja meg az 1 grammot testsúlykilogrammonként;

szénhidrát formájában vegyük magunkhoz a napi kalóriamennyiség 55-60%-át, testsúlykilogrammonként 4-5 grammot. Kerüljük azonban a cukrot, a cukros ételeket. A szükséges szénhidrátot inkább gyümölcsök, főzelékek, magas rosttartalmú, teljes kiörlésű gabonakészítmények formájában fogyasszuk.

3. Fogyasszunk minél több rostos, vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszert, ételt; zöldséget, gyümölcsöt naponta együnk.

4. Fogyási szándékkal se csökkentsük a napi kalóriabevitelt 1000-1200 kcal alá - ez alatt már nemcsak a zsírt, hanem saját fehérjét (izom) is bontja a szervezet.

5. Főzésnél a zsírt helyettesítsük olajjal, s azt is csökkentsük minimálisra (teflon, fólia, grill, mikrohullámú sütő használatával).

6. Inkább együnk többször keveset, mint kevésszer sokat (az éhség dekoncentrálttá tesz, a jóllakás elbágyaszt - mindkettő rontja teljesítményünket).

7. Vacsoránk legyen könnyű, s utána ne feküdjünk le rögtön.

8. Tartózkodjunk az öntudatlan, időkitöltő rágcsálástól!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése